Arıcılar Erciyes Dağı eteklerini tercih ediyor

Yaz döneminde doğal ve kaliteli bal elde etmek isteyen arıcılar, Erciyes’in 2 bin metrenin üzerindeki bölgelerini tercih ediyor. 

Zengin floraya sahip bölgede yazı geçiren arıcılardan gezgin olanları, havaların soğumasının ardından zorlu mesleği Mersin, Muğla gibi bölgelerde devam ettiriyor. 

“SAĞLIĞIMI ARIYA BORÇLUYUM”

Trabzonlu arıcılardan 69 yaşındaki Hasan Genç, “Ömrümün sonuna kadar bu işi yapacağım, bırakmaya hiç niyetim yok. Elim, kolum tuttuğu sürece bu işi yapacağım. Çünkü sağlığımı tamamen arıya borçluyum” diye konuştu. 

Arıcılardan 55 yaşındaki Ayhan Gökçek ise gezgin arıcılığı profesyonel olarak 7 yıldır yaptığını anlattı. Gökçek, doğanın güzel olmasının aldıkları ürünün kalitesini de güzelleştirdiğini dile getirdi.

75 yaşındaki Hamdi İmrağ da ilkokul mezunu olduğunu, babasının bütün ısrarlarına rağmen okumayınca çocuk yaşta Erciyes’in eteklerinde kendi koyunlarını otlatmaya başladığını söyledi. 

O dönemde Muğla’dan Erciyes’e gelen arıcılarla arkadaş olduğunu ve onların arı edinmesini söylemesi üzerine mesleğe başladığını söyledi.

İmrağ, “Çobanlık ve arıcılıkla 3 çocuğumu büyüttüm. 300 kovanım var. Erciyes’e yaz döneminde çıkıyorum. Kış dönemi de Muğla, Tarsus, Mersin, Alanya, Antalya’ya gidiyorum. Erciyes’te balımız kekik ve geven balı. Geçen sene 300 kovandan 4 teneke bal aldım. Bu sene 15 teneke aldım. Biraz da kara kovan petekli balı aldım. Müşterilerimiz balın lezzetinden memnun” ifadelerini kullandı.